Alpinism

Retezat - tărâm de basm

Parcul Naţional Retezat, Tărâmul fermecat, cu ochi albaştri. O LUME a lacurilor presărate printre piscuri semeţe... a genţianelor, smirdarului şi a altor mii de plante... a sprintenelor capre negre căţărate pe stânci... a ursului mormăitor, ascuns prin zmeuriş... a lupului sfios şi grijuliu cu puii lui... a marmotelor gălăgioase şi jucăuşe... O LUME FREMĂTÂND DE VIAŢĂ.

De ce este Retezatul un loc special?

• fiindcă... are 80 de ochi albaştri - cele 80 de lacuri şi tăuri în care se oglindeşte albastrul cerului;

• fiindcă... are cel mai întins lac glaciar din România - lacul Bucura - care se găseşte în mijlocul Retezatului;

• fiindcă... are cel mai adânc lac glaciar din România - lacul Zănoaga

• fiindcă... sunt peste 20 de vârfuri mai înalte de 2000 de metri;

• fiindcă... este locul care te provoacă să descifrezi misterul care învăluie vârful Gugu sau să desluşeşti de unde vine “aerul” straniu al Tăului dintre Brazi;

• fiindcă... e ciudat ca în acelaşi masiv să găseşti un relief tipic glaciar, cu văi, lacuri şi circuri glaciare, dar şi calcare împânzite de chei, peşteri şi avene;

• fiindcă... locul este izvorul multor legende şi poveşti fascinante despre flăcăi viteji, domniţe suave, haiduci cu milă faţă de cei oropsiţi, zmei înaripaţi şi ... dinozauri pitici.

 

Imagini din tura Retezat AICI.

Alpinism

Alpinism - generalităţi

Alpinismul este un sport montan spectaculos, dar adesea extrem de periculos, care implica  asumarea unei doze mai mici sau mai mari de risc, datorita naturii traseelor care pot fi deseori o combinatie de pasaje de stanca, zapada sau gheata, cu factorii de risc implicati.

Pentru practicarea unui astfel de sport este necesar un echipament adecvat si o experienta corespunzatoare.

Alpinismul montan care printre altele este cel mai placut, frumos si relaxant mod de a-ti petrece timpul liber. De asemnea este si un exercitiu excelent pentru cei care vor sa-si imbogateasca calitatile intelectuale si ma refer aici la atentie, calm, luciditate, putere de concentrare, simt al orientarii in spatiu, viteza de reactie, spirit practic... si ar mai fi…

Citeşte mai mult

- Activităţi curente : escaladă, alpinism clasic de vară şi de iarnă, cascade de gheaţă, reamenajări şi amenajări de trasee.
- Zone frecventate: V. Cernei – Băile Herculane , Cheile Turzii, Bucegi, Cheile Bicazului, Piatra Craiului, Retezat, etc.
- Interese deosebite: promovarea alpinismului în rândul tinerilor, deschiderea de noi trasee în gheaţă şi în stâncă, alpinism subteran
- Antrenament şi iniţiere pe panoul de escaladă de la sediul clubului.

Activităţi de iarnă:
Ture de iarnă: M. Retezat, Crovuri-Vârful lui Stan (M. Mehedinti), Arjana (M. Cernei), Custura Saratii, Peretele NE – Laita (M. Făgăraşului) 
Căţărare pe gheaţă : Ogaşul Ursului(III-wi4), Izvorul Scurt(III-wi5), Canionul Bobot (wi4, M5 parcurs partial), (I-wi5), V. Lespezi-Podişul Mehedinţi (III-wi4), reamenajare Tr. Creasta Căpitanului (B.H.) 

Chestionar articole

Cum vă plac articolele?